Ha fáj a fejem és beveszek egy fájdalomcsillapítót, a borozást mellőznöm kell

In vino veritas, vagyis borban az igazság. Én magam is nagyon kedvelem a bort, nem csak különleges alkalmakkor és sátoros ünnepekkor fogyasztom, hanem gyakran megesik az is, hogy a vacsora mellé megiszom egy pohárral, hiszen kis mennyiségben fogyasztva egészséges is, nem csak finom.

Persze oda kell figyelni a borozásra, illetve akármilyen alkoholfogyasztásra is, mert nem szabad büntetlenül, illetve szabályok nélkül tenni azt. Gondolom, mindenki tisztában van vele, hogy ha alkoholt fogyasztunk, akkor vezetni például tilos. Őszintén szólva, ezzel a szabállyal egyet is értek, meg nem is. Például amikor én megiszom egy, vagy éppen két deci bort, akkor még semmilyen bódultságot nem érzek, és szerintem képes lennék ugyan úgy vezetni, mintha semmit sem ittam volna. Ennek ellenére viszont még sosem ültem ittas állapotban a volán mögé, mert fontosnak tartom a szabályok betartását, illetve nem szeretném, ha elvennék a jogosítványomat.

A zéró toleranciával az a probléma, hogy egy-egy pohár sör vagy bor fogyasztása után a legtöbb ember még képes lenne jól vezetni, ezért számukra ez a szabály zavaró lehet. Ellenben vannak olyan személyek, akik szinte egyáltalán nem bírják az alkoholt és akár már két kortytól is spiccessé válnak, szóval ők nem tudnának már olyan kevés ital után sem a volán mögé ülni. Mivel olyan törvényt nem lehet hozni, ami igazodik minden egyes ember alkohol toleráló szintjéhez, ezért a legdrasztikusabb megoldást választották a törvényhozók. Meg tudom érteni és támogatom is, de néha azért zsörtölődöm miatta egy picit. Mondjuk olyankor, amikor már elkezdtem főzni, és éppen belekortyoltam a boromba, de néhány perccel később meglátom, hogy az étel egyik összetevőjét elfelejtettem megvenni. Ilyen esetekben sajnos már nem mehetek ki a boltba, szóval kénytelen vagyok mást elküldeni, vagy pedig kreatívan megoldani a krízist.

Szóval lényeg, ami a lényeg, ittas állapotban ne üljünk kocsiba, sofőrként legalábbis, mert több rossz származhat belőle, mint jó.

Azt hiszem, hogy az ivás és a vezetés közti tiltást minden felnőtt ember ismeri, abban viszont nem vagyok biztos, hogy azt is mindenki tudja, hogy bizonyos gyógyszerek használata mellett is tiltott az alkoholfogyasztás. Ezek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók is. Annak ellenére, hogy ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatójában világosan le van írva, hogy hány órával a bevétel előtt és után nem szabad alkoholt fogyasztani, de amennyire én tudom, a legtöbb ember sosem olvassa el a mellékelt leírást. Én elég precíz embernek tartom magamat, szóval, ha olyan gyógyszert kell bevennem, amit korábban még nem szedtem, akkor az az első dolgom, hogy elolvasom a betegtájékoztatót.

Hiába szeretek minden este, vagy legalább heti háromszor-ötször meginni egy pohár bort, sajnos nem mindig tudom ezt megtenni. Nagyon érzékeny vagyok a frontokra, főleg a hidegre, és amikor időjárás változás zajlik, akkor a fejem mindig úgy hasogat, hogy szinte mozdulni sem tudok. Ilyenkor mindig próbálok várni néhány órát, és sok vizet inni, hátha elmúlik magától, de ha a módszer nem válik be, akkor kénytelen vagyok bevenni egy fájdalomcsillapítót. Ilyenkor viszont az esti borozástól sajnos el kell búcsúznom. Sebaj, fejfájás esetén a legfőbb dolog az, hogy elmúljon. A bor pedig megvár egy másik napon is.