Nincs borászat CO2 palack nélkül

Elkezdtem az új életem egy kis faluban

A nagybátyám vérbeli borász szakember. Már kiskoromban is mindig úgy emlékeztem rá, hogy “Pista bácsi, aki mindig a borokról beszél.” Ezt felnőtt fejjel sem látott másként, hisz egy kis borozót üzemeltet a Mecsekben, de mellette van egy kis borkészítő üzeme is, így a borozóban főképp a saját borait árulja. Engem is mindig érdekelt ez a szakma – lehet pont neki köszönhetően, – ezért is végeztem a tanulmányaimat egy agrármérnöki egyetemen. Azonban miután megszereztem a diplomám, nem igazán tudtam elhelyezkedni, így arra a döntésre jutottam, hogy leköltözöm a Mecsekbe a nagybátyámhoz és neki segítek a vállalkozásaiban. Szerencsére Pista nagyon szívesen látott vendégül, így fogtam magam és elkezdtem az új életemet a kis faluban. Nagyon jól érzem magam ebben a környezetben, a vidéki élet, a csendes, nyugodt kis utcák, a közvetlen, vidám emberek miatt akár az egész életemet le tudnám élni ezen a hangulatos, apró településen. Pista is teljesen odavan ezért a világért, semmi pénzért nem költözne már vissza Pécsre, azt mondja, neki már ez az otthona és itt akar megöregedni. Felesége nincsen, ezért szinte csak a munkájának él, ami egyben a hobbija is, így nem teherként tekint rá. Mindene a borkészítés, megy is az üzlet szerencsére. Nem olyan rég bővült a kis csapatunk egy újabb fővel, aki a beszerzésekért lett felelős. A srácot Krisztiánnak hívják és ugyan van némi tapasztalata borászati téren, Pista megkért engem, hogy fogjunk össze vele és az első hetekben segítsek neki intézni a hivatalos ügyeket, hogy belerázódjon a dolgokba. Szívesen beálltam az újonc mellé és igyekeztem a legtöbbet megmutatni neki a mi kis világunkból.

Egy izgalmas beszerzés története

Az első komoly ügy, amit intéznünk kellett, az a CO2 palackok beszerzése, amelyek használata elengedhetetlen a borkészítés során, az erjedés kapcsán van nagy szerepe. Mivel kifogyóban volt a készletünk, sürgetett minket az idő, hogy jó partnert találjunk. Az előző cég, akitől rendeltünk, sajnos áttette a székhelyét Budapestről az ország másik felébe (és sajnos nem Pécs felé), így tőlük már nem tudtunk beszerezni semmit, ha csak nem akartunk volna átautózni az egész országon. Krisztiánnal összeültünk, hogy azon agyaljunk, honnan szerezzük be ezentúl a szükséges palackokat. Egy hosszas internetes keresés után bukkantunk rá a gazpalackfutar.com oldalra. Egyből szimpatikusnak találtuk őket a weblapjuk alapján és annak ellenére is felvettük velük a kapcsolatot, hogy Budapestre és 20 km-es körzetébe szállítanak csupán. Ezt nem találtuk tehernek, hisz eddig is Pestre kellett kocsikáznunk a palackok miatt, van a borászatnak egy kis platós kocsija, amivel az ilyen fuvarokat intézzük. A honlapon láttam, hogy többféle kivitelben is kapható náluk CO2 palack, ez egy plusz pont, mert mi mindig többféle kiszerelésű palackot szoktunk venni és sok helyen korlátozottak a lehetőségek. A Gázcseretelepen azonban palackkivitelek széles skálájával találkoztunk. Fel is hívtam a céget és érdeklődtem, az lehetséges-e, hogy mi megyünk el a palackokért Vácra. Mivel azt a választ kaptam, hogy igen, így lebeszéltem velük egy időpontot, hogy várhatóan mikor fogunk megérkezni és addig lehetőleg legyen előkészítve számunkra az elszállítandó mennyiség. Igazán kompromisszum késznek tűntek a telefonban és reméltem, hogy a személyes találkozásnál sem merülnek fel esetleges problémák.

Egy kalandos út Vácra

A megbeszélt időpont reggelén összeszedelőzködtünk Krisztiánnal és elindultunk a platós kocsinkkal Vácra. Nem kis út állt előttünk és az eső is cseperegni kezdett, így aggódtam, hogy esetleg nem érünk oda időben. Mikor az út felénél jártunk, váratlanul defektet kaptunk, ezért félre kellett húzódnunk és a szakadó esőben elvégezni egy kerékcserét. Nem volt egy kellemes történet, de valahogy sikerült kiviteleznünk, ám azonban ez a kis malőr annyi késést eredményezett, hogy muszáj volt felhívnom a Gázcseretelepet és szólnom nekik, hogy kicsit késni fogunk. Szerencsére megértőek voltak és mondták, hogy továbbra is várnak minket. “Nyitvatartási időn belül biztos odaérünk.” – mondtam nekik válaszként. Megörültem, hogy ilyen korrekt céget sikerült kifognunk, sokan már kiakadtak volna szerintem ilyen esetben. Az út hátralévő részében hála az égnek már nem történt semmi olyan, ami akadályozta volna a “küldetést”, így szerencsésen megérkeztünk Vácra, a gáztelepre. A telepet könnyen megtaláltuk, nem kellett kavarognunk a városban hozzá. Ott már vártak minket és a megbeszéltek szerint ki is volt pakolva számunkra a kért CO2 palack mennyiség. A telep egyik alkalmazottja segített nekünk felpakolni a platóra és lerögzíteni a palackokat. Mire befejeztük a pakolást, az eső is elállt és kisütött a nap, mintegy megpecsételéseként az üzletnek. Megkaptuk a számlát is, ami igazán kedvező összeg volt, de helyben ki is fizettük, mert direkt vittünk magunkkal elegendő pénzt. Miután minden papírmunkát elintéztünk és az összes holmi fel lett pakolva a kocsira, el is indulhattunk haza.

Folytatódjék a munka!

A hazafele utunk is zökkenőmentesen alakult, épségben hazaértünk mi is és a palackok is. Otthon Pista örömmel nyugtázta, hogy minden rendben. Le is vittük a borospincébe, az üzembe a palackokat és bepakoltuk őket a raktárba. Mikor először kellett használnunk belőlük egyet, láttuk, hogy igazán minőségi gáz, nem nyúltunk mellé a gazpalackfutar.com-mal. Szerintem legközelebb is tőlük fogunk rendelni, hála a partneri kapcsolathoz való hozzáállásuknak. Mivel már javában ősz volt, rohamos ütemben fogytak a borosüvegek. Ezt annak is köszönhetjük, hogy egyre több rendelést kellett teljesítenünk. A helyiek imádták Pista borait és egyre több vendéglátó hely is igényt tartott jó pár boros palackra az idei termésből. A gázpalackok száma is megsínylette a nagy rohamot, így újból fel kellett kerekednünk Krisztiánnal, hogy elutazzunk Vácra és elhozzunk még pár palackot tartalékba. Előtte természetesen tájékoztattuk a Gázcseretelepet, hogy mikor fogunk érkezni. Ezen az úton már nem volt se defekt, se semmi probléma, így végre időben oda tudtunk érni. Minden ugyanúgy zajlott, mint az előző beszerzésnél. Ismét nem volt hiány a gázpalackokban és sikerült mindent szépen felpakolni a platóra. Megint egy igazán jó árban lévő számlát kaptunk, de ezt most átutalással szerettük volna fizetni, így így is állították ki nekünk. Örülök, hogy ilyen alkalmazkodóak itt a telepen, ezt nem sok cégről lehetne elmondani itthon.

Megtaláltam a hivatásom?

Annyira belejöttem a hónapok során ebbe a szakmába, főleg így, hogy belátok a “kulisszák mögé” is, hogy eldöntöttem: borász leszek én is. A nagybátyám teljes mértékben mellettem áll és mivel neki nincsen gyereke, azt tervezi, hogy bevesz engem társtulajdonosnak és ha vele történne valami, én vinném tovább az üzletet. Ez egy nagyon szép gesztus volt tőle, így hálaként rendeztem neki egy borkóstoló estet, ahová a falu apraja-nagyja eljött. Nagyon meghatódott az esemény láttán, majd megköszönte nekem az eddigi munkámat és koccintottunk egyet a közös jövőre is.